Ei… per a sortir a la revista l’Ecologista – que edita el GOB – hem escrit aquest petit article per explicar qui som i què feim a la cooperativa. Val molt la pena!Qualsevol dia farà un any que els capvespres dels divendres entren i surten caixes de verdures del local del GOB. Però estigueu tranquil·les que no es tracta de cap fet paranormal, encara que convé una explicació.
El divendres a les 20 h. és l’hora de trobada de la cooperativa Agrohoritzontal, una agrupació de consumidores de productes ecològics que duu a la seva esquena dos anys i mig de funcionament. Aquesta iniciativa, que es pot situar dins del que s’ha vingut anomenant moviment agroecològic, és quelcom més que un simple repartiment de verdures o altres productes ecològics o de comerç just.
L’economia de mercat converteix els productes ecològics en béns reservats per a aquelles amb cert poder adquisitiu. De fet hi ha una majoria social que no es planteja comprar aquests productes o no els coneix. Però les injustícies sovint provoquen reaccions. D’aquesta manera neix Agrohoritzontal: un esforç per fer accessibles els productes a la gent. Ara bé, no entenguem la cooperativa com un simple grup d’oposició, com la majoria dels moviments socials d’avui. La idea va molt més enllà. Aquí es posa a la mateixa senalla el repartiment de cols i l’experimentació a la recerca d’un nou model social.
Que el mercat, amb els seus preus, no ens permet comprar ecològic mentre els productors continuen sense fer diners? Entenguem-nos i eliminem els intermediaris, fem un tracte de tu a tu. Que el règim actual no ens deixa participar? Que se’ns ensenya a ser irresponsables? Exigim-nos participació i responsabilitat. Que la democràcia és un dia cada quatre anys? Posem en pràctica altres maneres d’entendre-la.
La cooperativa duu més de dos anys fent gimnàstica amb aquests principis, amb torns rotatius per a cobrir les tasques i una assemblea mensual per organitzar-se, debatre i proposar. Com tot col·lectiu humà la coope ha tengut els seus alts i baixos. Ara mateix ens trobem en un moment de molta il·lusió, tot molt influenciat per la integració del pagès a l’assemblea o, més ben dit, perquè un dels companys s’ha convertit en el nostre pagès. Com podríem tenir una relació més directa i qui millor que algú que s’ha “entrenat” com a consumidor responsable per a entendre les nostres necessitats?
Ésser un projecte il·lusionant també repercuteix en què desenvolupem altres activitats: difusió de la nostra experiència a la diada ecològica de Porreres, les presentacions del llibre Los pies en la tierra, les sortides a les finques que ens han subministrat, l’organització de la Fira d’intercanvi a les festes del Puig de Sant Pere… I les que s’estan proposant!
No podem acabar sense remarcar una característica per la que més d’una ens ha felicitat: l’haver aconseguit rompre amb les capelletes en aglutinar persones de molts àmbits dels moviments socials. Segurament a això ens ha ajudat l’haver passat per l’Aixopluc, el Loco Circo, la CNT i el Casal de les Vies.
Com veieu tota una experiència que no es preocupa només en créixer en quantitat sinó més bé en qualitat. Si trobes que t’interessa pots acostar-te a la nostra assemblea el primer divendres de cada mes a les 19:30 h. Benvinguda!