El col·lectiu A/I

A continuació hem traduït la presentació d’un col·lectiu italià conegut com a A/I. Durant la traducció s’ha canviat la persona dels verbs de primera a tercera, per posar el seu missatge en boca d’Agrohoritzontal. A més, s’han afegit alguns enllaços per relacionar millor la història en el seu context. El text original pot trobar-se a la seva web, a la que us remetem [v. portuguesa] [v. anglesa].

El col·lectiu A/I (que redueix autistici.org/inventati.org) va néixer el març de l’any 2001 de l’encontre de varies persones i col·lectius interessades en la tecnologia, la privacitat, els drets digitals i l’activisme polític. El seu principal ojectiu és proveïr d’eines de comunicació gratuïtes al màxim de persones possible, mentre s’afavoreix l’el·lecció de formes de comunicació lliures front a les comercials. Desitgen informar i capacitar les persones sobre la necessitat de protegir la seva privacitat i l’indiscriminat saqueig per part dels governs i les grans coorporacions contra les dades i les persones.

Ja fa 4 anys van posar en marxa el seu primer servidor, A/I allotja uns 5000 comptes de correu, més de 500 pàgines web i més de 700 llistes de correu. Al costat d’aquests serveis ofereixen un petit FTP anònim, un reenviador anònim (anonymous remailer) i numeroses activitats de sensibilització i capacitació en el camp de la comunicació digital. Ara per ara, la comunitat surfeja en l’oceà obscur dels serveis que A/I ofereix a milers de persones.

No és molt, sobretot si considerem el dur escenari global amb el que s’encaren, però és suficient per sobrepassar la censura i combatre la repressió: tan aviat com l’any 2003 varen rebre la sol·licitud oficial d’entregar algunes dades personals d’alguns usuaris del correu electrònic, donat que els servidors comercials no sempre desen aquesta informació, i seguint una conscient elecció política, mai els han desat. L’any 2004, un dels espais web que allotjaven (Zenmai) va entrar en litigi amb la companyia ferroviària italiana (Trenitalia) en relació amb la guerra [d’Irak], cas que va resoldre favorablament a A/I. (Actualment la web torna a estar disponible i Google té una nova història a contar sobre la companyia).

Aquell mateix any, finalment, la policia bloquejà i va fer còpia de tots els discs durs del seu servidor amb l’ajuda del proveïdor que els allotjava (Aruba) sense que ells en sabessin res (ho van descobrir per casualitat un any després). Degut a totes aquestes coses han hagut d’enginyar una estratègia que els permetés donar un significatiu pas endavant. Pel que han desenvolupat el Pla R*.

Esta entrada fue publicada en alternativa, amics, Consum, Copyleft, formació, Propostes. Guardar el enlace permanente. Tanto los comentarios como los trackbacks están cerrados.
 • ON TROBAR-NOS

  A la xarxa, troba'ns a agrohoritzontal [a] anche.no o aquí, en aquest blog.

  Si vols fer-nos una visita ens trobaràs a:
  Passatge d'Antoni Torrandell, núm. 16 baixos (entre el carrer del Oms i la plaça dels Patins, a Palma).

  Assemblea Agrohoritzontal:
  Primer dimecres de cada mes parell. De 20:00 a 21:30

  Comanda:
  Primer dimecres de mes. De les 19:30 a 20:00

 • TEMES HABITUALS