Cada pic hi ha més propostes d’economies alternatives a Mallorca

El moviment es decanta pel bescanvi de bens i serveis i el consum de productes ecològics

per Iñaki Aicart (article redactat per al Cultura Obrera, núm. 20)

Els moviments socials a Mallorca són quelcom divers. En aquestes línies volem destacar el creixement, en els darrers temps, d’aquells que tenen propostes alternatives de caire econòmic. I no estem parlant d’iniciatives que teoritzen sobre un nou sistema que substituirà al capitalisme sinó, més bé, de petites propostes que construeixen formes econòmiques fora de la lògica neoliberal.

Bé en fires, per cartells, premsa alternativa o correus electrònics hem pogut assabentar-nos de propostes com cooperatives de consum, xarxes i fires d’intercanvi; hem sabut de grups i associacions com la cooperativa Agrohoritzontal, la Xarxa d’intercanvi de pobles (XIP), l’associació Cor o la cooperativa de consum del Pla de Mallorca.

 

III fira d'intercanvi

Agrohoritzontal és una cooperativa de consum ecològic que està a punt de complir tres anys de funcionament i que actualment agrupa unes devuit unitats domèstiques. Nascuda a Ciutat ha passat per diferents èpoques però totes des d’una proposta de moviment assembleari que tracta d’apropar al consumidor i al productor mitjançant la compra directa. El principal producte que sempre ha distribuït la cooperativa ha estat verdura ecològica, encara que hi ha altres productes segons l’interès, les possibilitats i la temporada. A més de la tasca de distribució, la cooperativa permanentment ha estat lligada a la recerca d’alternatives i la formació, dins del moviment agroecològic; ha organitzat presentacions de llibres, ha participat en seminaris sobre sobirania alimentària o transgènics, ha fet diades de feina a l’hort, ha organitzat debats sobre texts i ha col·laborat amb la XIP en l’organització d’una fira d’intercanvi . Es reuneixen en el local del GOB cada divendres i la seva assemblea és el primer de cada mes. La pàgina web de la cooperativa s’ha convertit en un referent dins del moviment agroecològic a Mallorca.

D’altra banda, Cor, l’Associació de bescanvi de Balears, ja duu més de 4 anys de funcionament i agrupa actualment unes 170 persones de diferents pobles de Mallorca. Es tracta d’una iniciativa amb una filosofia molt clara en contra de l’explotació i l’enriquiment i contempla l’intercanvi de bens i treball deixant a banda la presència dels doblers. Per a facilitar aquest troc es considera com a unitat de mesura el temps, doncs aquest és igual per tothom. L’associació organitza una trobada mensual, a més d’un punt d’informació setmanal al local de què disposen a una botiga de Ciutat. Periòdicament s’edita un butlletí amb ofertes i demandes i a la seva pàgina web es poden consultar alguns tallers proposats per la gent associada. També es contempla l’organització de mercats d’intercanvi. Es troben al nº 7 del carrer Jeroni Antich de Ciutat els dimecres de 18:30 a 20:00h.

Del treball en una temàtica semblant surt la Xarxa d’Intercanvi de Pobles, que en un any d’existència ja ha organitzat quatre fires d’intercanvi a Portocristo, Vilafranca, Ciutat i Santa Eugènia. La seva intenció és seguir celebrant-les cada tres mesos. En aquestes fires pot participar tothom que vulgui: cadascú i cadascuna duu els seus objectes i els pot intercanviar per allò que ofereixen altres persones.

Entre fires funciona un intercanvi de serveis, productes i objectes gestionat a través d’un correu electrònic des del que s’envien ofertes i demandes a tota la gent subscrita. Aquí s’intercanvien des de feines i serveis, com l’ús d’una furgoneta, a menjar, com pa o mel, o tota mena d’objectes. En vistes al futur, hi ha membres amb interès en organitzar un banc de temps. Per contactar o subscriure’s s’ha d’adreçar a xarxaintercanvi@yahoo.es.

També a la part forana neix una nova experiència en el consum de productes ecològics. Encara que no té un nom “oficial”, la cooperativa de consum del Pla agrupa a una desena d’unitats domèstiques, principalment de Costitx, Lloret i Pina. Nascuda a finals de la primavera passada, ara mateix organitza la compra setmanal d’aliments ecològics directament al productor. Com a projecte immediat té el condicionament d’un local a Ruberts on poder fer activitats com tallers (ceràmica, sabons, pa) i n’hi ha un especial interès per preparar activitats per a infants. En la cooperativa s’ha mostrat disposició per organitzar algun tipus de servei d’intercanvi. Aquest grup es reuneix un pic al mes i se’l pot contactar escrivint a mendoza@moviments.net.

Com hem pogut veure, es tracta de petites propostes però amb una gran importància si ens fixem en la conjuntura que les envolta: l’acceptació del neoliberalisme com a única possibilitat de convivència humana. Així doncs, estem davant d’iniciatives que fugen, des de la pràctica i amb moltes dosis de democràcia directa i participativa, d’un model econòmic i social no només injust i insolidari, sinó descoratjador i que ha sabut eliminar de l’opinió pública qualsevol il·lusió o proposta de canvi.

Esta entrada fue publicada en alternativa, amics, Consum, Cooperativisme, Participació, Persones. Guardar el enlace permanente. Tanto los comentarios como los trackbacks están cerrados.

8 Comentarios

  1. LAURA
    Escrito el 03/12/2007 a las 11:28 | Enlace permanente

    Fem-ho Iñaki !!
    En parlem…

  2. LAURA
    Escrito el 03/12/2007 a las 11:28 | Enlace permanente

    Fem-ho Iñaki !!
    En parlem…

  3. Iñaki
    Escrito el 27/11/2007 a las 20:58 | Enlace permanente

    Doncs el company de Cor amb qui vaig xerrar per fer l’article em va animar a fer una trobada amb totes les propostes que apareixen a l’articles. Si vos animeu ho podriem moure per al 2008.
    Una abraçada
    Iñaki

  4. Iñaki
    Escrito el 27/11/2007 a las 20:58 | Enlace permanente

    Doncs el company de Cor amb qui vaig xerrar per fer l’article em va animar a fer una trobada amb totes les propostes que apareixen a l’articles. Si vos animeu ho podriem moure per al 2008.
    Una abraçada
    Iñaki

  5. Xavier
    Escrito el 26/11/2007 a las 13:47 | Enlace permanente

    Iep! Comencem a teixir xarxa, doncs?
    Arriben nous temps per a la verdura ecològica a Mallorca.

  6. Xavier
    Escrito el 26/11/2007 a las 13:47 | Enlace permanente

    Iep! Comencem a teixir xarxa, doncs?
    Arriben nous temps per a la verdura ecològica a Mallorca.

  7. LAURA
    Escrito el 26/11/2007 a las 13:35 | Enlace permanente

    gràcies Iñaki
    no sabia res de la nova cooperativa,
    resulta encoratjador !!
    Estic pensant que estaria bé coneixe’ns: nou tema per pròxima assemblea.
    una abraçada
    laura

  8. LAURA
    Escrito el 26/11/2007 a las 13:35 | Enlace permanente

    gràcies Iñaki
    no sabia res de la nova cooperativa,
    resulta encoratjador !!
    Estic pensant que estaria bé coneixe’ns: nou tema per pròxima assemblea.
    una abraçada
    laura

  • ON TROBAR-NOS

    A la xarxa, troba'ns a agrohoritzontal [a] anche.no o aquí, en aquest blog.

    Si vols fer-nos una visita ens trobaràs a:
    Passatge d'Antoni Torrandell, núm. 16 baixos (entre el carrer del Oms i la plaça dels Patins, a Palma).

    Assemblea Agrohoritzontal:
    Primer dimecres de cada mes parell. De 20:00 a 21:30

    Comanda:
    Primer dimecres de mes. De les 19:30 a 20:00

  • TEMES HABITUALS