Del bressol al bressol (Cradle to Cradle)

Fa ja alguns mesos que ens havien parlat d’un llibre que encetava un nou paradigma en la industria editorial i en els sistemes de producció en general. El nom original de la publicació en anglès, Cradle to Cradle, pot traduir-se en català per “Del bressol al Bressol” . Pensem que és una proposta molt interessant i us recomanem molt que mireu d’aconseguir-ne un exemplar.

 

portada del llibre

El llibre de William McDonough, escrit amb el seu amic, el químic alemany Michael Braungart, és un manifest que fa una crida a la transformació de la industria humana des d’una perspectiva ecològica i intel·ligent. Fent una revisió de les arrels de la revolució industrial, fent comentaris de ciència, natura i societat, amb algunes descripcions dels principis fonamentals del disseny i compilant exemples de productes innovadors i estratègies comercials que repensen el mercat, els autors afirmen que el sistema industrial que “pren, fabrica i gasta” pot transformar-se en un creador de bens i serveis que generin un valor ecològic, social i econòmic.

A Cradle to Cradle, McDonough i Braungart argumenten que el conflicte entre la industria i el medi ambient no és cosa del comerç sinó d’un sobredimensionament purament oportunista del disseny. El disseny de producte i els sistemes de manufactura industrial que han sorgit de la Revolució Industrial reflectien l’esperit d’aquells temps i conduïren a un seguit de conseqüències que, si bé involuntàries, són del tot tràgiques

Avui, amb el nostre creixent coneixement sobre la Terra vivent, el disseny pot reflectir un nou esperit. De fet, els autors escriuen, quan els dissenyadors empren la intel·ligència dels sistemes naturals – l’efectivitat del cicle de nutrients, l’abundància d’energia solar – poden crear productes, sistemes industrials, edificis, fins i tot plans regionals que permetin coexistir profitosament la naturalesa i el comerç.

El llibre presenta les línies del nou paradigma dels autors, oferint passes pràctiques sobre com innovar en l’actual ambient econòmic. En part un llibre d’història social, en part una guia de comerç ecològic, en part una guia de disseny… el llibre deixa palès que la reinvenció de la industria humana no és només un repte, sinó la nostra millor esperança per mantenir la nostra prosperitat.

A més de descriure els principis inspirats en la natura que faran més sostenible i pròspera la industria, el llibre mateix és un símbol patent del canvi que s’aproxima. Està imprès en un “paper” sintètic fet de resines de plàstic i alguns productes inorgànics, dissenyat per semblar i tenir la consistència de paper d’alta qualitat, però a la vegada resistent a l’aigua i als plecs. I pot ser fàcilment reciclat en localitats amb sistemes de recol·lecció de polypropylens, com envasos de iogurt. El llibre “sense arbres” marca la via cap el dia en que els llibres sintètics, així com tants altres productes, puguin ser emprats, reciclats i reutilitzats sense perdre la qualitat del material, en cicles que portin del bressol al bressol.

Font| Gràcies Xus!

[amplia] mdbc [/amplia]

Esta entrada fue publicada en alternativa, Consum, Ecologia, Empresa, Publicacions. Guardar el enlace permanente. Tanto los comentarios como los trackbacks están cerrados.

2 Trackbacks

  • ON TROBAR-NOS

    A la xarxa, troba'ns a agrohoritzontal [a] anche.no o aquí, en aquest blog.

    Si vols fer-nos una visita ens trobaràs a:
    Passatge d'Antoni Torrandell, núm. 16 baixos (entre el carrer del Oms i la plaça dels Patins, a Palma).

    Assemblea Agrohoritzontal:
    Primer dimecres de cada mes parell. De 20:00 a 21:30

    Comanda:
    Primer dimecres de mes. De les 19:30 a 20:00

  • TEMES HABITUALS