SocialDNS

Internet és quelcom força complex, una estructura de cablejat que facilita que la informació viatgi arreu del planeta a una velocitat més que admirable. Sobre aquesta teranyina de cables, ordinadors i dispositius que encaminen els fluxes d’informació, funciona tot un sistema lògic (de programari) que assegura que la informació circuli com ha de fer-ho… una visió global de la xarxa requereix temps, molts conceptes i poder plantejar moltes preguntes.

Aquí volem presentar un nou projecte de programari lliure, però un programari una mica distant a nosaltres com a usuàries de la web. Encara així, creiem que és bo divulgar-lo i fomentar el seu ús. El projecte s’anomena SocialDNS i els seus creadors són tres catalans de l’Universitat Rovira i Virgili: Pedro García López, Marc Espelt i Javier Hernando.

La idea del projecte és teixir una nova manera d’accedir a la web, més vinculada al significat que a la tecnologia, de manera que pot arribar a facilitar les recerques i l’accés a la informació. Per fer-ho han dissenyat una arquitectura que complementa les Servidors de Nom de Domini (Domain Name Server, DNS) i associa un altre nom. Tal vegada així no queda massa clar…

En definitiva, i per entendre’ns, si fins ara podem accedir a aquest bloc teclejant http://agrohoritzontal.wordpress.com, ara també podem fer-ho teclejant go://agrohoritzontal. Per que funcioni, ens caldrà instalar un connector (plugin) especial… com a mínim fins que noves, versions dels navegadors, integrin aquest nou sistema (go://).

Fins avui, ja s’ha registrat 2352 dominis en aquest nou sistema… agrohoritzontal entre ells.

Per a conèixer el projecte de primera mà, podem accedir al seu lloc oficial i a la seva wiki, on podrem seguir l’evolució del projecte.

Esta entrada fue publicada en alternativa, Copyleft, Participació. Guardar el enlace permanente. Tanto los comentarios como los trackbacks están cerrados.
 • ON TROBAR-NOS

  A la xarxa, troba'ns a agrohoritzontal [a] anche.no o aquí, en aquest blog.

  Si vols fer-nos una visita ens trobaràs a:
  Passatge d'Antoni Torrandell, núm. 16 baixos (entre el carrer del Oms i la plaça dels Patins, a Palma).

  Assemblea Agrohoritzontal:
  Primer dimecres de cada mes parell. De 20:00 a 21:30

  Comanda:
  Primer dimecres de mes. De les 19:30 a 20:00

 • TEMES HABITUALS